NL   DE   EN

Sport en Psyche

Weight Balance Solutions Karly Klijnsma Sport en Psyche

Stel je doelen scherp

Weet waar je het voor doet. Trainen zonder duidelijk doel is bij voorbaat, zeker voor sporters, eigenlijk niet te doen. De motivatie en concentratie is ver te zoeken en uiteindelijk zal het gebrek aan doorzettingsvermogen je de das omdoen. Je doel moet duidelijk en helder zijn. Daarnaast moet het ook een realistisch doel zijn. Natuurlijk mag je doel een uitdaging zijn, want dat geeft je de motivatie om elke training net een beetje meer te geven. Desondanks moet het doel niet bij voorbaat al onhaalbaar zijn. Dit is de grootste factor als het gaat om het verliezen van je motivatie.

Mentale hardheid

Mentale hardheid is essentiel. Mentale hardheid, of weerbaarheid, helpt je om te gaan met teleurstellingen, de druk om te presteren, het omgaan met uitval door blessureleed, maar ook de drive om door te gaan, de grenzen op te zoeken en altijd het uiterste overal uit te halen. Je kunt niet zonder mentale hardheid. Aan je gedragingen  liggen gedachten en overtuigingen ten grondslag. Ben je ervan overtuigd iets niet te kunnen, dan is de kans groot dat je niet zal slagen. Zet je verstand op presteren dan doe je dat ook.

Aspecten van de fundering van gedrag

Gedachten zijn dus de basis van gedrag. Wil je gedrag beïnvloeden, dan zullen gedachten aangepast moeten worden. De aspecten die hierbij aangepakt moeten worden, liggen op het lichamelijke, sociale, mentale en spirituele vlak. Met meditatie kun je de zenuwen de baas zijn. Ademhalingsoefeningen maken lichaam en geest rustig en geven je focus op training.

Positiviteit

Algemene studierichtingen hebben bewezen dat een positieve aanpak leidt tot een zelfverzekerde aanpak. Dit heeft met de eerdergenoemde mentale hardheid te maken. Denk niet: ’ik kan het vast niet’, want dan is het gedoemd te mislukken. Richt je op zaken waar je controle over hebt. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je zelf een keuze hebt, de keuze voor een andere aanpak. Focus op iedere stap die je zet en kijk wat er op dat gebied te verbeteren valt. Zijn je prestaties niet naar wens, zie het dan als een leerschool voor je volgende periode en analyseer wat er de volgende keer beter kan.

Weight Balance Solutions Karly Klijnsma

De zomer komt eraan, wacht niet langer en neem contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.